.

top of page
Foto van schrijverSven Ringelberg

Wat is hittestress?

Waar we het in Nederland vroeger nog hadden over ijskoude winters en Elfstedentochten, gaat het nu steeds vaker over hittestress. Maar wat is hittestress en komt het nu vaker voor dan vroeger?

Dit blog maakt deel uit van de serie: Energietransitie betekenis. Met deze serie proberen we alle basiskennis die nodig is om de energietransitie te begrijpen gratis ter beschikking te stellen.


Wat is hittestress

Eerder hebben we in onze blogreeks gesproken over klimaatadaptatie: het aanpassen aan een veranderend klimaat. Een van de zaken waar we ons aan moeten aanpassen is een stijging van de temperaturen. In Nederland is het de afgelopen 100 jaar gemiddeld bijna twee graden warmer geworden. Volgens het KNMI is de gemiddelde jaartemperatuur 1,9 graden gestegen, met de snelste stijging de afgelopen 30 jaar. Dit past ook bij de mondiale stijgingen van de temperatuur.



Is deze stijging van de gemiddelde temperatuur dan automatisch hittestress? Nee, hittestress gaat over klachten bij mensen en dieren veroorzaakt door extreme hitte. Met de toename van extreem warme periodes in de zomer neemt deze stress toe. Deze effecten zijn zichtbaar op o.a. de volgende manieren: oversterfte tot wel 12% tijdens deze periodes, verlies aan arbeidsproductiviteit, negatief gevolg voor flora en fauna en slechtere luchtkwaliteit. Opvallend daarbij is ook het verschil tussen temperaturen binnen en buiten de stad.


Het hitte-eilandeffect

Een term die veel wordt genoemd bij hittestress is het hitte-eilandeffect. Deze hitte-eilanden zijn kleine of grote plekken waar de temperatuur een stuk hoger ligt. Zo kan het in de stad tot wel 8 graden warmer zijn dan op het platteland. Dit heeft te maken met de hoeveelheid groen, schaduw en het ontbreken van wind of water. Door dit hitte-eiland wordt het overdag een stuk warmer en koelt het ’s avonds ook weer slechter af. Diverse grote steden werken al aan dit probleem door de hoeveelheid groen te vergroten en te zoeken naar andere manieren van koeling.



Hitte-eilandeffect. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hitte-eilandeffect



762 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page